Delta dalgası QRS başlangıcında extra huzmenin erken uyardığı ventrikül miyordının oluşturduğu dalgadır. QRS dalgası:
Ventrikül miyokardının depolarizasyon dalgasıdır. Atrium depolarize olduktan sonra, aksiyon potansiyeli AV nodda bekler. Sonrasında HİS hüzmesine geçer.
İlk depolarize olan ventrikül segmenti interventriküler septumdur. İnterventriküler septumun depolarizasyonu soldan sağa doğrudur. Bu nedenle V1 derivasyonuna depolarizasyon yaklaştığı için pozitif r dalgası, V6 derivasyonundan uzaklaştığı için negatif q dalgası oluşur.
Ardından sağ ve sol dal aracılığıyla sağ ve sol ventrikül aynı anda depolarize olur.
Sağ ventrikülün depolarizasyon vektörü sağa doğru, sol ventrikülün depolarizasyon vektörü sola doğrudur. Ancak sol ventrikül duvarı daha kalın olduğu için sol vektör daha büyüktür.
Sağ sol ventrikülün bileşke vektörü -30 ile +120 arasındadır. Buna normal sol aks denir. Ax bulmak için en kokay yöntem D1 ve AVF gibi biribirine dik iki eksene bakmaktır.
Bileşke vektör V1’den uzaklaştığı için S dalgası, V6’a yaklaştığı için R dalgası oluşur. Ventrikülün depolarizasyon süresi 0,12 saniyedir. Bu nedenle QRS süresi 0,12 saniyedir. Ventriküler hipertrofilerde R ve S dalgaları büyür. Sol ventriküler hipertrofide V1S + V6R > 26 mm, sağ ventriküler hipertrofide ise V1 R/S oranı > 1 dir. Patolojik Q dalgası:
Ayrıca myokard ölümünün de bulgusudur.
Ölen myokard bölgesi depolarize olamadığı için, istirahat halinde kalır ve bu nedenle negatif dalga oluşturur.
Süresi 0.04 sn veya R’ın %30’undan fazla olması miyokard ölümünün bulgusudur.
ST:
Ventrikül depolarizasyonu ve repolarizasyonu arasındaki süredir. Miyokard aksiyon potansiyelinde plato (faz 2) karşılık gelir. İzoelektrik hatta bulunması gerekir.
NOT:
ST nin, izoelektirik hattan 1 mm sapması patolojiktir.
ST depresyonu subendokardial injury
ST elevasyonu ise tam kat myokardı (transmural) injuryde görülmektedir. Tam kat injury tutan injury hiperakut myokard infarktüsdür. T dalgası:
Ventrikül repolarizasyonunu gösterir.
NOT:
T dalgasının sivri olması subendokardiyal iskemide görülür.
T dalgasının negatif olması ise tam kat (transmural) miyokard iskemisinde görülür.
U dalgası:
Hipokalemide görülür ve papiller kasın uzamış repolarizasyon dalgasıdır.
QT aralığı:
Ventrikül myokardının depolarizasyon ve repolarizasyonunu kapsar. Yani myokardın aksiyon potansiyeli süresine eşittir.
ELEKTROLİT DENGESİZLİKLERİNDE EKG BULGULARI
HİPOPOTASEMİ:
T yassılaşır, T negatifleşir, U belirginleşir, QT uzar. İstirahat membran potansiyeli (İMP) hücre içi potasyumun, hücre dışı potasyumu oranı ile bulunmakta idi. (Nerst denklemi). Hipopotasemide İMP artar. Bu nedenle repolarizasyon güçleşir. (Çünkü bu durumda hücre repolarizasyonda -70 mV yerine, örnek olarak -100 mV a gelir. ) Bu nedenle T dalgası küçülür, hatta kaybolur.
Repolarizasyon güçleştiği için aksiyon potansiyeli süresi ve buna bağlı QT süresi uzar.
HİPERPOTASEMİ:
T sivrileşir, P geniş ve yassılaşır, QRS genişler, PR genişler, QT kısalır. İstirahat membran potansiyeli (İMP) hücre içi potasyumun, hücre dışı potasyumu oranı ile bulunmakta idi. (Nerst denklemi). Hücre dışı potasyum artarsa istirahat membran potansiyeli azalır. (Hipopolarizasyon) Bu durumda repolarizasyon kolaylaşır. (Çünkü bu durumda hücre repolarizasyonda -70 mV yerine, örnek olarak -30 mV a gelir.) Bu nedenle T dalgası belirginleşir.