M. FLEXOR HALLUCIS BREVIS
M. ADDUCTOR HALLUCİS
? Ayak tabanındaki arteryel arkus (arcus plantaris), m. adductor hallucis’in oblik başı ile mm. interossei plantares arasındadır.
M. FLEXOR DIGITI MINIMI BREVIS
Bazen, derin liflerinin bir kısmı beşinci metatarsal kemiğin distal yarımının lateral kısmına insersiyo yapar ve m. opponens digiti minimi adı ile bilinir.
IV – DÖRDÜNCÜ TABAKA KASLARI
Bu tabakada m. fibularis longus ile m. tibialis posterior’un tendonları da bulunur.
MM. INTEROSSEI DORSALES
Metatarsal kemikler arasında yer alan dört kastır. Komşu metatarsal kemiklerin komşu yanlarından iki baş ile başlarlar. Birinci kasın başları arasında kalan açıklıktan a. dorsalis pedis’in terminal kısmı ayak tabanına geçer. Diğerlerindeki bu açıklıklardan perforan arterler geçer. Sabit olan ikinci parmağa göre 3-5. parmaklara abduksiyon yaptırırlar (DAB; dorsal-abduksiyon).
MM. INTEROSSEI PLANTARES
Üç tanedir. Sabit olan ikinci parmağa göre 3-5. parmaklara adduksiyon yaptırırlar (PAD; plantar-adduksiyon).
? İnterosseus kaslar, esas fonksiyonlarına ilaveten lumbrikal kaslar gibi proksimal falankslara fleksiyon, diğer falankslara ekstensiyon da yaptırırlar.
SOLUNUM KASLARI
İnterkostal boşlukları dolduran bu kaslar, toraks’ın transvers ve anteroposterior çaplarını artırırlar.
Toraks duvarının iç yüzünü örten fasiya’ya fascia endothoracica adı verilir.
MM. INTERCOSTALES EXTERNI
11 çifttir. Kostokondrol birleşmeden sonra membranöz bir yapı kazanır ve membrana intercostalis externa adı ile sternum’a uzanır. Bu kas, aşağıda karın ön-yan duvarını kapatan m. obliquus externus abdominis ile devam eder.
MM. INTERCOSTALES INTERNI
11 çifttir. Angulus costae’dan itibaren membranöz bir yapı kazanır ve membrana intercostalis interna adı ile arkaya doğru uzanır. Bu kas, aşağıda karın ön-yan duvarını kapatan m. obliquus internus abdominis ile devam eder.
MM. INTERCOSTALES INTIMI
Özellikle alt interkostal boşluklarda görülen bu kaslar, boşlukların orta kısımlarını doldurur.
? İnterkostal sinir ve damarlar, seyirleri sırasında mm. intercostales interni’ler ile mm. intercostales intimi’ler arasındadır.
MM. SUBCOSTALES
Toraks’ın sadece alt parçasında iyi gelişmişlerdir.
MM. TRANSVERSUS THORACIS (M. STERNOCOSTALIS)
Toraks ön duvarının iç yüzünde bulunan bu kaslar, aşağıda karın ön-yan duvarını kapatan m. transversus abdominis ile devam eder. A.v. thoracica interna’lar, bu kas ile mm. intercostales interni arasında seyreder.
MM. LEVATORES COSTARUM
Toraks arka duvarında bulunan bu kaslar 12 çifttir.
DIAPHRAGMA
Apertura thoracis inferior’u kapatır. İnspiryum’un esas kasıdır. Toraks’ın vertikal çapını artırır.
Diafragma’nın kubbeleri midclavicular hatta sağda5.kıkırdak kaburganın üst kenarı, solda ise 6.kıkırdak kaburga seviyesindedir. Kuvvetli inspiryumda sağ kubbesi 11. torakal vertebra seviyesine, sol kubbesi ise 12. torakal vertebra seviyesine kadar iner.
Kuvvetli ekspiryumdan sonra sağ kubbesi önde 4. kaburga, yanda 5,6,7. kaburgalar ve arkada da 8. kaburga seviyesinde iken, sol kubbesi bu seviyelerin biraz daha altında yer alır.
Ligamentum arcuatum mediale, m. psoas major’u örten fascia iliaca tarafından oluşturulur.
Ligamentum arcuatum laterale ise, fascia thoracolumbalis’in m. quadratus lumborum’un üst parçasını örten ön yaprağının kalınlaşması ile oluşur.
Diafragma’nın üst lumbal vertebralardan başlayan crus dextrum ve crus sinistrum denilen iki tendinöz uzantısı, aorta’nın önünde ve torakolumbal disk seviyesinde ligamentum arcuatum medianum denilen bir ligament ile birleştirilir.
Centrum tendineum; diaphragma’nın üç parçasına ait kas lifleri, orta kısımda bir araya gelerek bumerang’a benzeyen centrum tendineum isimli bir aponöroz oluşturur. Bu yapı, ksifosternal eklem (T9) seviyesindedir ve üst yüzü kısmen pericardium fibrosum’un alt yüzü ile birleşir.